Lilia Zaharia este absolventa Școlii de Jurnalism. În prezent este directoarea Transparency International în Moldova.
În perioada 2011-2023, Lilia a lucrat la Asociația Presei Independente (API) unde a fost coordonatoare editorială. Colega noastră are mai multe premii și mențiuni, printre care: „Zece jurnaliști ai anului 2013”; Premiul Mare la concursul de materiale jurnalistice „Avem aceleași drepturi, vrem oportunități egale”.
Contactează profesorul
Introducere
Fact-checkingul (verificarea faptelor) trebuie să fie parte a activității zilnice a fiecărui/ fiecărei jurnalist/jurnaliste competent/competente. Identificarea și verificarea faptelor din mai multe surse și oferirea știrilor doar după ce sunt analizate asigură informarea corectă a publicului larg și sporirea încrederii populației în mass-media.
Abilitatea de analiză și evaluare conștientă și critică a mesajelor din mass-media, depistarea și contracararea știrilor false îți vor permite să faci față noilor amenințări, cum ar fi „deep fakes”. După acest curs, vei putea colabora cu alți jurnaliști, pentru a combate poluarea mediului informaţional.
Tu, ca student/studentă al/a Școlii de Jurnalism din Moldova (ȘJM), viitor jurnalist/jurnalistă profesionist/-ă, vei dezvolta abilități de identificare, analiză, deconspirare și evitare a răspândirii știrilor false, contribuind direct la siguranța mediului informațional.
La finalul e-cursului:
Vei cunoaște ce înseamnă termenii „propaganda”, „manipulare”, „dezinformare” și „știre falsă”;
Vei înțelege rolul tău de jurnalist/jurnalistă în identificarea unui fals;
Vei diferenția cele trei forme distincte ale dezinformării;
Vei putea exemplifica contextele în care apar diverse tipuri de dezinformare;
Vei distinge mesajele de dezinformare internă și externă;
Vei cunoaște instrumente deschise de verificare și de fact-checking;
Vei cunoaște și aplica planul unui material de fact-checking după ce ai identificat falsul.